Jó ütemben épül a jövő kórháza

A tervek szerint halad az építkezés a Tömbkórház Projekt keretében a Jósa András Oktatókórház területén, amelyet Mangol Csilla főigazgatóval együtt hétfő délelőtti látogatása során Dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is megtekintett.

A kivitelezői munkálatok az elmúlt év végén kezdődtek el az intézmény területén, és az enyhe télnek köszönhetően a megfelelő ütemben haladnak. A beruházásban a megyei vállalkozók is szerephez jutottak és jutnak a jövőben, jelenleg tíz megyei cég dolgozik a helyszínen, számuk azonban a belső szakmunkák elvégzésével a mostaninál is nagyobbra nőhet.

A jövő kórházát létrehozó bruttó 15 milliárdos projektben a használhatóság, a praktikus megoldások, a kényelemérzet, a méltó és betegközpontú ellátás már az olyan alapvető elvárások közé tartozik, amelyeknek eleget kell tenniük a XXI. századi egészségügyi intézményeknek. A kórházban jelenleg szétszórt pavilonrendszerekben történik a gyógyítás, amelyek nagy része elavult és korszerűtlen. A tömbkórház beruházás szakít az eddigi építési gyakorlattal, így a beteg utak is leegyszerűsödnek. A 2014 végére lezáruló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében létrejöjjön egy, a legkorszerűbb ellátást nyújtó csúcsintézmény.

A mintegy 27 ezer négyzetméteren, 1600 darab orvosi gép-műszer beüzemelésével felépülő tömbkórházban elsőként az új Onkológiai Centrum kap helyet, a bizonyos belgyógyászati és fertőző funkciókat is kiszolgáló kubatúra a második ütemben, míg a legkisebb korosztály teljes ellátási spektrumát biztosító Gyermekgyógyászati Központ a harmadik szakaszban valósulhat meg.