Megkezdte működését a Felnőtt ADHD Szakambulancia Nagykállóban

Intézetünkben megkezdte működését a Felnőtt ADHD Szakambulancia.

A figyelemhiányos/hiperaktív zavar (ADHD) a köztudatban elsősorban a gyermekkor pszichiátriai zavaraként ismert, pedig tünetei az esetek több mint felében a felnőttkorba is átnyúlnak, tartósan nehezítve a mindennapi életvitelt. Becslések szerint csak Magyarországon legalább 200 000 felnőtt lehet érintett, ám mindeddig csak elenyésző hányaduk jutott el a diagnózisig és részesül megfelelő kezelésben.

Az ADHD az idegrendszer nagyrészt örökletes hátterű fejlődési zavara, ami tartós nehézségeket okoz a figyelem irányítása és az önszabályozás terén. Hasonló tünetekkel járhat számos más pszichiátriai zavar, káros szerhasználat és bizonyos testi betegségek is, ezért fontos elkülöníteni ezen állapotoktól. Tévhit, hogy az ADHD mindig magas aktivitásszinttel, “túlmozgásossággal” jár. A hiperaktivitás sok esetben egyáltalán nem jelenik meg, ez különösen igaz a felnőttkori formákra. Ilyenkor a legnagyobb problémát általában a szétszórtság, a feledékenység, az elkalandozó figyelem, a tervezés-szervezés, az időbeosztás és a feladatok végrehajtásának nehézségei mellett a nyugtalanság, a meggondolatlan, impulzív cselekvések valamint az érzelemszabályozás és az indulatkezelés zavara jelenti.

Ambulanciánkon olyan, 18. évüket betöltött páciensek jelentkezését várjuk, akik magukra ismernek a fenti leírásban, és segítséget szeretnének kapni a továbblépésben. Az ADHD gyanújával hozzánk fordulók kivizsgálása mellett a már diagnosztizált páciensek terápiájának folytatását, követését is vállaljuk.

Ambulanciánkra csak pszichiáter vagy gyermekpszichiáter szakorvos vagy klinikai szakpszichológus beutalójával tud bejelentkezni, amit e-mailben (akár beszkennelt vagy lefotózott formában), telefonos elérhetőségének megadásával kérünk elküldeni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Kérjük, az e-mailben jelezze, hogy ADHD irányában történő kivizsgálását, vagy már folyamatban lévő kezelésének folytatását szeretné-e! Utóbbi esetben kérjük, mellékeljen egy, az Önt gondozó pszichiáter által írt rövid összefoglalót is az eddigi kezelésekről. Az első vizsgálat időpontjáról egy-két héten belül telefonon értesítjük megadott elérhetőségén.

Szakrendelésünk jelenleg az Észak-Alföldi régió területéről tud pácienseket fogadni.

Ha szakorvosi beutaló nélkül érkezik, úgy elsőként általános pszichiátriai szakrendelésünkre tud időpontot kérni, ahol az Önt ellátó pszichiáter dönt majd a továbbküldésről.

A kivizsgálás első lépéseként általában szükség van egy vérvételre és néhány kérdőív kitöltésére, lehetőleg egy közeli hozzátartozó bevonásával. Ezt követően legalább két személyes találkozásra számíthat, melyek során pszichiáter és pszichológus közreműködésével tekintjük át az Ön élettörténetét, kórelőzményét és aktuális problémáit. Bizonyos esetekben szükség lehet néhány további kiegészítő vizsgálatra is. A kivizsgálás minden esetben egy kezelési terv felállításával zárul, mely az ADHD mellett az esetlegesen társuló pszichiátriai zavarokra és problémás szerhasználatra is kiterjed.

Kérdéseivel hétköznapokon 8:00 és 16:00 óra között telefonon is elérheti Ambulanciánkat a +36-20-433-9371 számon. Rendelésünk keddi napokon működik.

Üdvözlettel:

dr. Ferencz Ákos, pszichiáter szakorvos,
Zsoldos Judit, neuropszichológiai szakpszichológus,
a Felnőtt ADHD Szakambulancia munkatársai