Korányi Frigyes-díjjal tüntették ki dr. Dobra Máriát

A város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, Nagykálló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Korányi Frigyes-díjjal tüntette ki dr. Dobra Máriát a város augusztus 20-ai ünnepségén.

Dr. Dobra Mária az Ungvári Egyetem Orvostudományi karán szerzett diplomát, majd a Beregszászi Megyei Elmegyógyintézetben helyezkedett el, ahol pszichiáter szakképesítést szerzett. 1982-től napjainkig a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház betegeit gyógyítja.

Az eltelt 40 év alatt különböző szintű szakmai tevékenységek ellátására kapott megbízást.

1986-tól osztályvezető főorvosi teendőket, 2002-től 2004-ig orvosigazgatói feladatokat látott el, majd 2004-től az akkori 610 ágyas önálló pszichiátriai intézmény főigazgatói főorvosi feladatkörének megszervezésével és ellátásával bízták meg.

Orvosi tevékenységének legfőbb vezérvonalát minden időkben az emberi méltóság tiszteletben tartása, és a beteg személyes szabadsága elvének megőrzése adta. Gyógyító munkáját mindvégig meghatározó elvei: a mentális zavarok korai felismerése, gyógyítása, a mentális egészség mielőbbi helyreállítása.

Az országban az elsők között volt, aki megszüntette az emberi méltóságot súlyosan sértő, korlátozó eszközök alkalmazásának lehetőségeit. A pszichiátriai kezelés diszkriminatív, stigmatizáló jellege elleni törekvései mentén a felügyelete alá tartozó részlegeken bevezették a nemek szerinti, vegyes osztályok kialakítását.

Pszichoterápiás és addiktológiai ismeretei, valamint sokéves igazságügyi elmeorvosi tevékenysége révén rálátást nyerhetett az emberi lélek olyan szintű mélységeire, melyek a hétköznapi élet során gondosan rejtve maradnak.

A gyógyító módszerekkel egyidejűleg a pszichoterápiás eljárások széles körű alkalmazása, az intézményi infrastruktúra korszerűsítése, és a dolgozók magas hivatástudata eredményeként a nagykállói pszichiátriai szakkórház országos viszonylatban is előkelő hírnévre tett szert.

Ahogy egészségi állapota engedi, dr. Dobra Mária ma is eleget tesz hivatásával járó feladatainak.

Szívből gratulálunk, és jó egészséget kívánunk!