Közlemény

Az egészségügyi veszélyhelyzetben az új típusú koronavírus-járvány miatt a kórházban kezelt és súlyos állapotú betegek száma folyamatosan növekszik. A Jósa András Oktatókórházban mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegeink ellátását megszervezzük. Munkatársaink együttműködnek és alkalmazkodnak a megnövekedett terheléshez, az akut intézkedéseket követő feladatellátáshoz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei COVID-19 betegek ellátása érdekében elkülönített kórházi kapacitásaink mellett a fertőzéssel nem érintett betegek ellátását is biztosítjuk.

Humánerő szempontjából szűk keresztmetszetet jelent az intenzív ellátás, hiszen a súlyos légzési elégtelen COVID-19 betegek mellé nagy számban kell orvosokat és szakápolókat biztosítanunk úgy, hogy a betegek száma a nem COVID intenzív részlegeken sem csökken. A korábbi 22 intenzív ágy mellett jelenleg 42 intenzív ágyon kezelünk koronavírus-fertőzéssel érintett betegeket. Az intenzív osztályról több kollégánk olyan körzetben helyezkedett el alapellátó orvosként, ahol évekig nem volt biztosított a háziorvosi ellátás. Az intenzív osztályaink orvosaira és ápolóira nehezedő háromszoros terhelés csökkentésében 3 intenzív szakorvos vesz részt az alapellátásból, akik kirendelés útján, de ellenvetés nélkül kezdték meg a munkát a Jósa András Oktatókórházban.

A COVID általános részlegeinket 2020. szeptember 1-től folyamatosan, a betegforgalmi adatok alapján bővítjük. A mai napon 337 ágyon látunk el középsúlyos és súlyos tünetekkel érkező betegeket. A betegeink biztonságos ellátása érdekében 60 orvost csoportosítottunk át, sebészeti és belgyógyászati szakmákból egyaránt. Az alapellátásban dolgozó belgyógyász és tüdőgyógyász szakorvosok közül ketten, egyeztetést követően osztott munkaidővel vesznek részt a kórházban kezelt COVID-betegek ellátásában, helyettesítő háziorvos szükség szerinti, kiegészítő bevonásával és a telemedicinális lehetőségek alkalmazásával a praxisok betegeinek ellátása is biztosított.

Kirendelések útján és egyeztetéseket követően a Felső-Szabolcsi Kórház egészségügyi dolgozói is bekapcsolódtak a COVID-ellátásba, egyetértve azzal, hogy az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók együtt képesek biztosítani a megye lakosainak ellátását.

Köszönjük a COVID-ellátásban dolgozó valamennyi egészségügyi dolgozó megfeszített munkáját, hiszen kizárólag összefogással és közös teherviseléssel lehetünk sikeresek a koronavírus elleni védekezésben!

Dr. Szondi Zita
orvosigazgató
főigazgató-helyettes

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei
Kórházak és Egyetemi Oktatókórház

 


Vármegyei Etikai Bizottság választás
Gyógyszertárak
Gyakran Ismételt Kérdések
Online előjegyzés
Egészségvédelmi tanácsok
Várólista
Fizető betegellátás
Telefonkönyv
Projektjeink
Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár
VEZINFO