Teljes látogatási tilalom az SZSZBMK tagkórházaiban - A szakrendelések és az oltások zavartalanul működnek

Tisztelt Betegeink, Tisztelt Látogatók!

A covidos megbetegedések országszerte emelkedő száma miatt november elsejétől, hétfőtől teljes látogatási tilalom lép érvénybe az ország valamennyi egészségügyi intézményében, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban is.

A visszavonásig érvényes látogatási tilalom az SZSZBMK valamennyi tagintézményének (Jósa András Oktatókórház, Sóstói Úti Kórház, Sántha Kálmán Szakkórház, Mátészalkai Kórház, Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, Vásárosnaményi Kórház) összes gyógyító, fekvőbeteg-ellátó osztályát érinti.

A látogatási tilalom NEM vonatkozik a járóbeteg-szakellátásra és a védőoltások felvételére.

Időponttal rendelkező betegeink, a higiénés szabályok fokozott betartásával, megjelenhetnek a szakrendeléseken. Kérjük, hozzátartozó csak indokolt esetben kísérje el a beteget a vizsgálatokra, és lehetőség szerint maximum 20 perccel megadott időpontjuk előtt érkezzenek a várótermekbe, illetve a betegfelvételi pultokhoz.

Felhívjuk figyelmüket, hogy kórházaink területén a maszk viselése kötelező!

A teljes látogatási tilalom bevezetését a betegellátás zavartalansága, a fekvőbetegek, hozzátartozóik és az egészségügyi személyzet védelme tette szükségessé. Az országszerte elrendelt látogatási tilalom elrendelése megelőző, preventív jellegű lépés, amely a kórház korábbi gyakorlatából jól ismert, hiszen az influenzajárványok idején már találkozott hasonló intézkedésekkel a lakosság.

Amennyiben a beteg állapota lehetővé teszi, úgy elsődlegesen magával a beteggel kell telefonon keresztül kapcsolatot tartani a hozzátartozónak. Amennyiben a beteggel nem tudja felvenni a hozzátartozó a kapcsolatot, a kezelőorvos nyújt felvilágosítást, naponta 14:00 és 15:00 óra között. Információ csak annak a hozzátartoznak adható, akinek nevét, elérhetőségét (telefon) a beteg a felvételekor megadta, és a beteg kórlapjában rögzítésre került.

Továbbra is biztosított a kapcsolattartás joga, védőfelszerelés alkalmazása és a látogatónak a járvány- vagy veszélyhelyzeti szabályok ismerete mellett, az alábbi esetekben:

• súlyos állapotú, végstádiumú betegek mellett tartózkodhat az általuk előzetesen megjelölt személy, ennek hiányában közeli hozzátartozójuk által megjelölt személy,

• kiskorú beteg mellett egyik szülője, törvényes képviselője, illetve az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy tartózkodhat,

• a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy (pl. az apa) a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el;

 értelmi fogyatékossággal élő beteg esetén szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodhat.

A különösen méltányolandó esetekben kizárólag az adott osztály osztályvezető főorvosánál lehet kérvényezni a súlyos állapotú betegekre vonatkozó látogatási engedélyeket.

Amennyiben a szülő nő él a fentiekben meghatározott kapcsolattartás jogával („apás szülés”), úgy annak feltétele, hogy az apa vagy a szülő nő által megnevezett más felnőtt személy igazolhatóan egészséges állapotban legyen. Az ezzel kapcsolatosan eddig használt nyilatkozat kitöltése mellett szükséges a szülés napján a kórházban ingyenesen elvégzett, negatív eredményű antigén gyorsteszt. Tervezett szülésnél védettségi igazolványt, vagy ennek hiányában saját költségre elvégeztetett, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredményt is kérünk. A szülés napján ebben az esetben is szükséges az ingyenes antigén gyorsteszt kórházi elvégzése, melynek negatív eredménye mellett tudjuk az apát vagy a szülő nő által megnevezett felnőtt személyt a szülésre beengedni.

A látogatási tilalom a véradást sem érinti, a segíteni vágyók számára biztosított a véradás lehetősége.

A hozzátartozók a portaszolgálat segítségével juttathatnak el csomagokat a fekvőbeteg-osztályokra. 

A csomagleadás helye a Jósa András Oktatókórházban a kórház Czuczor Gergely utca felőli bejárata, mindennap 10 és 17 óra között. 

A kórház vezetése tisztelettel kéri a betegek, hozzátartozók türelmét, hiszen mindannyiunk közös érdekében hozták meg a látogatási tilalomról szóló döntést!


 

 


Vármegyei Etikai Bizottság választás
Gyógyszertárak
Gyakran Ismételt Kérdések
Online előjegyzés
Egészségvédelmi tanácsok
Várólista
Fizető betegellátás
Telefonkönyv
Projektjeink
Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár
VEZINFO