Olvasói levél - Gondolatok a Covid-19 kórházi ápolásához

 

"Szeretném előre bocsájtani, elnézést kérek, ha nem pontos, szakszerű megfogalmazást használok, mivel hétköznapi ember vagyok, aki átesett a víruson, s 10 nap kórházi kezelésen.

Miért is írok most néhány sort?

A hálámat nem tudom másként kifejezni különösen az Ápolási Igazgató Asszonynak, valamennyi orvosnak, szakápolónak, ápolónak, beteghordónak, takarító személyzetnek, konyhai dolgozónak, biztonsági őrnek, szóval a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház valamennyi dolgozójának. Sorolhatnám most itt a közvetlen kezelő orvosaim, ápolónők, szakápolók neveit, de az összes dolgozónak köszönettel tartozunk, nem csak a saját, de nagyon sok betegtársam nevében.

A klasszikus tünetek jelentkezése után, különösen magas láz és gyengeség, háziorvosomnál jelentkeztem telefonon, s másnap már jött a tesztelő autó. Tehát nem napok után, hanem az előre megadott időpontban jött a mentő! Fontos, hogy tartsuk be a mintavétel előtt 2 órával már ne együnk és ne igyunk!

2 nap múlva állapotom rosszabbodott, lázam közel 40 fokos volt, iszonyú gyenge lettem. A protokollt betartva hívtam a háziorvosom, aki megrendelte a mentőt a kórházi szállításhoz.

Bekerültem a Covid Ambulanciára, ahol szembesültem a túlterheltséggel, ágyat nem tudtak biztosítani, minden erőmet összeszedve, lázasan egy széken ülve türelmesen vártam a vizsgálatokra. Ami szervezetten megy is, csak szerintem sokan jönnek be utcáról, azért, hogy tesztet csináltassanak, s ezáltal nehezítik a valóban betegek ellátását. Ezért ültem én is a széken. Aki önszántából jön be, az lehet, hogy betegen fog kimenni! A betegeknek ásványvíz, műanyag pohár van kirakva, amíg várakoznak a vizsgálatokra, ami nagyon fontos! Az Ambulancián egy helyen van az orvosi, a labor és röntgen vizsgálat is, nem kell a beteget hurcolni. Már itt megkezdik a „gyógyító munkát”, hiszen a lázam csillapították, oxigénpalackot kaptam, igaz még mindig a széken ülve, de ezt hangsúlyozom még egyszer a túlterheltség miatt van, mivel igazából olyanok is megfordulnak, akiknél más szintű ellátás is elegendő lenne.

Tüdőgyulladásom miatt indokolt volt az osztályos felvételem. Utólag tudtam meg a betegek állapotához igazítják a szakellátást, intenzív (itt vannak a lélegeztető gépen kezelt betegek is), súlyos, középsúlyos és a már gyógyulóban lévők ellátását biztosító osztályok, épületek, tömbök. Mindenki számára van ágy, mindenkit ellátnak az állapotának megfelelően, senki nem veszi el a másik beteg elől az oxigént. Senki ne pánikoljon, ne keltsen rémhíreket, biztosítva van az ellátás!

Szeretnék néhány gondolatot írni arról az erőn feletti, áldozatos munkáról, amit valamennyi dolgozó tanúsít: szigorúan beöltözve védőruhába (alatta a saját ruha) overal, 2 szájmaszk, előtte a plexi álarc, védőszemüveg ( a saját szemüvegük felett) védősapka, a cipőjükön védőcipős tasak, legalább 1 pár gumikesztyű. Szóval csak a szemük látszik ki a gyakran párás szemüveg alól. Nemcsak a saját egészségük, hanem miattunk betegek miatt is betartják a szigorú szabályokat! Gondoljunk bele nekünk milyen nehéz akár fél óra bevásárláshoz maszkot viselni, már leizzadunk, fulladunk. Nekik napi 12 órát, sőt ügyeletben akár 24 órát kell ebben a „szaunazsákban” dolgozni! A védőruházat még nehezebbé teszi munkájukat! Ennek ellenére mindenkihez türelmesek, lelkiismeretesek, hivatástudattal bírnak, mindenkit egyformán kezelnek. Mindenki megkapja az állapotának megfelelő kezelést! Ne kritizáljuk az egészségügyet, s különösen szülővárosom Nyíregyháza betegellátását! Kérem ezt azért, mert részese voltam, saját bőrömön tapasztaltam. Igen, mint minden feladatban lehetnek hibák, de azt tudják kezelni! Lehet egy osztályon vasárnap estére elfogyott a tiszta lepedő, de másnapra már ott van a tiszta! Gyakran azok írják le a negatív dolgokat, akik meg sem tapasztalták.

Tovább folytatva még az ellátáshoz tartozik, hogy az ásványvizet, szívószálas gyümölcslét biztosítják a betegeknek a napi reggeli, ebéd és vacsorán túlmenően. Nem kell azon aggódni, hogy még vizet sem tud a beteg inni, annyit adnak, amennyit kér! Az is szervezetten van megoldva, hogy a betegnek tiszta ruhát, tisztálkodási szereket, újságot, gyümölcsöt egyéb élelmiszert juttassanak be a hozzátartozók. Minden nap 10 órától 17 óráig lehet a csomagot leadni a portán, ráírni a beteg nevét, s hol melyik osztályon, emeleten, kórteremben tartózkodik. Aznap eljuttatják a csomagot és minden benne van, amit küldenek! A leadáskor alá kell írni egy ívet a küldő személynek. Természetesen érték, telefon, laptop, pénz...stb nem küldhető be.

A szervezett ellátásnak, az alkalmazott terápiának köszönhetően a bekerülésemet követő 4. napon a súlyos részlegről már az ún. „hazamenős” részlegbe kerülhettem, állapotom folyamatosan javult, lázam nem volt. Még el kell mondanom, hogy tablettával kezelt cukorbeteg vagyok és magas a vérnyomásom. Ezen rizikófaktorok ellenére a vérnyomásom végig rendben volt, nem ingadozott, s a vércukorszintem is stabil volt. Ha az alapbetegség kezelve van és igen is figyel rá a beteg, s betartja az előírásokat (én rendszeresen járok cukorgondozóba, ellenőrzöm a vércukor szinten, igyekszem az étkezésre, mozgásra figyelni) a koronavírus is kezelhető! Összességében 10 napot töltöttem kórházban, s a pozitív PCR mintavételemet követően a 10. napon a SARS-CoV-2rt PCR már negatív eredményű lett!

Ezt köszönhetem a fentiekben részletezettek szerint a Jósa András Oktatókórház szervezett ellátásának, valamennyi dolgozójának és természetesen saját magamnak, mert le akartam győzni!

Két napja vagyok itthon, s remélem néhány gondolatommal, tapasztalatommal elűztem mások aggódását, s megerősítettem azt, hogy bízzunk az egészségügyben!


Nyíregyháza, 2020. október 31.

Sipos Gyöngyi"

Forrás: nyiregyhaza.hu

 


Vármegyei Etikai Bizottság választás
Gyógyszertárak
Gyakran Ismételt Kérdések
Online előjegyzés
Egészségvédelmi tanácsok
Várólista
Fizető betegellátás
Telefonkönyv
Projektjeink
Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár
VEZINFO