Korányi Frigyes-díjjal tüntették ki dr. Dobra Máriát

A város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, Nagykálló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Korányi Frigyes-díjjal tüntette ki dr. Dobra Máriát a város augusztus 20-ai ünnepségén.

Dr. Dobra Mária az Ungvári Egyetem Orvostudományi karán szerzett diplomát, majd a Beregszászi Megyei Elmegyógyintézetben helyezkedett el, ahol pszichiáter szakképesítést szerzett. 1982-től napjainkig a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház betegeit gyógyítja.

Az eltelt 40 év alatt különböző szintű szakmai tevékenységek ellátására kapott megbízást.

1986-tól osztályvezető főorvosi teendőket, 2002-től 2004-ig orvosigazgatói feladatokat látott el, majd 2004-től az akkori 610 ágyas önálló pszichiátriai intézmény főigazgatói főorvosi feladatkörének megszervezésével és ellátásával bízták meg.

Orvosi tevékenységének legfőbb vezérvonalát minden időkben az emberi méltóság tiszteletben tartása, és a beteg személyes szabadsága elvének megőrzése adta. Gyógyító munkáját mindvégig meghatározó elvei: a mentális zavarok korai felismerése, gyógyítása, a mentális egészség mielőbbi helyreállítása.

Az országban az elsők között volt, aki megszüntette az emberi méltóságot súlyosan sértő, korlátozó eszközök alkalmazásának lehetőségeit. A pszichiátriai kezelés diszkriminatív, stigmatizáló jellege elleni törekvései mentén a felügyelete alá tartozó részlegeken bevezették a nemek szerinti, vegyes osztályok kialakítását.

Pszichoterápiás és addiktológiai ismeretei, valamint sokéves igazságügyi elmeorvosi tevékenysége révén rálátást nyerhetett az emberi lélek olyan szintű mélységeire, melyek a hétköznapi élet során gondosan rejtve maradnak.

A gyógyító módszerekkel egyidejűleg a pszichoterápiás eljárások széles körű alkalmazása, az intézményi infrastruktúra korszerűsítése, és a dolgozók magas hivatástudata eredményeként a nagykállói pszichiátriai szakkórház országos viszonylatban is előkelő hírnévre tett szert.

Ahogy egészségi állapota engedi, dr. Dobra Mária ma is eleget tesz hivatásával járó feladatainak.

Szívből gratulálunk, és jó egészséget kívánunk!

 

 

 



Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Nyugalom Háza
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv