Elsők között az oltásban - több mint 30 ezer oltás másfél hónap alatt

2020. december 27-én, az országban elsők között kezdődött meg a védőoltások beadása a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Eddig kórházunkban több mint 32 000 oltást adtak be munkatársaink 19 500 embernek, akik közül csaknem tizenháromezren már a második oltásukat is megkapták.

Jelenleg Nyíregyházán 10, Nagykállóban 2, Nyírbátorban 2, Mátészalkán 3, Fehérgyarmaton 3 és Vásárosnaményban is 2, összesen 22 oltóhely szakszemélyzete napi szinten végzi a koordinált oltásokat, de a megfelelő számú oltóanyag rendelkezésre állása esetére tervezett tömegoltásokon 55 oltóhelyen fogunk oltani.

A kórházi oltópontok a Pfizer-BionTech cég által gyártott Comirnaty, valamint Moderna vakcinákkal, illetve az utóbbi időben a Szputnyik V vakcinával oltanak, mert ezek az oltóanyagok speciális tárolási körülményeket igényelnek, melyek csak itt biztosíthatók. Az eddigi tapasztalataink szerint valamennyi oltóanyag biztonságos, komolyabb heveny oltási szövődménnyel még nem találkoztunk.

A mobil oltócsapataink a szociális intézményekben oltanak. Volt olyan oltási nap, amikor a megyében egyszerre 17 csoport járta az intézményeket. Ha kellett, szobáról-szobára járva oltottuk a bentlakó idős embereket, akik a leginkább veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzés szempontjából. A múlt héten már a negyedik olyan oltási kampány is sikeresen lezajlott, melynek során háziorvosok küldenek be az oltási tervben meghatározott kockázati csoportokból pácienseket.

Kevés szó esik arról a hatalmas szervezőmunkáról, ami az oltópontok zavartalan működéséhez, és a kampányoltások gördülékeny lebonyolításához kell. Ebben a szervezőmunkában az oltóanyagok szállítását, raktározását, készletnyilvántartását végző munkatársainkon túl, az oltások előjegyzését szervező kórházi dolgozók, az oltóhely-koordinátorok és a Megyei Védelmi Bizottság munkatársai, a háziorvosok és a betegszállítók működnek együtt, egyre nagyobb összhangban.

Az oltások helyszínén igyekszünk nyugodt körülményeket teremteni az oltás előtt, és az oltás után is. A várakozótérben nővéreink segítik a pácienseket, illetve figyelik állapotukat.

Büszkék vagyunk arra, hogy az oltás segítségével - mely a járványhelyzetben elérhető egyetlen hatékony védekező eszköz - a háziorvosokkal karöltve a lakosság átfogó védettségéhez, és reményeink szerint, a koronavírus mihamarabbi legyőzéséhez járulhatunk hozzá.

Ehhez kérjük a lakosság támogatását, hiszen együtt tudjuk csak zavartalanul lebonyolítani az oltásokat. Kérjük, hogy az oltásra várók időpontra érkezzenek, elkerülve a fölösleges sorban állást és tumultust.

Köszönjük a lakosok segítő együttműködését!


Fotó: MTI/Balázs Attila