Teljes látogatási tilalom az SZSZBMK tagkórházaiban - A szakrendelések és az oltások zavartalanul működnek

Tisztelt Betegeink, Tisztelt Látogatók!

A covidos megbetegedések országszerte emelkedő száma miatt november elsejétől, hétfőtől teljes látogatási tilalom lép érvénybe az ország valamennyi egészségügyi intézményében, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban is.

A visszavonásig érvényes látogatási tilalom az SZSZBMK valamennyi tagintézményének (Jósa András Oktatókórház, Sóstói Úti Kórház, Sántha Kálmán Szakkórház, Mátészalkai Kórház, Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, Vásárosnaményi Kórház) összes gyógyító, fekvőbeteg-ellátó osztályát érinti.

A látogatási tilalom NEM vonatkozik a járóbeteg-szakellátásra és a védőoltások felvételére.

Időponttal rendelkező betegeink, a higiénés szabályok fokozott betartásával, megjelenhetnek a szakrendeléseken. Kérjük, hozzátartozó csak indokolt esetben kísérje el a beteget a vizsgálatokra, és lehetőség szerint maximum 20 perccel megadott időpontjuk előtt érkezzenek a várótermekbe, illetve a betegfelvételi pultokhoz.

Felhívjuk figyelmüket, hogy kórházaink területén a maszk viselése kötelező!

A teljes látogatási tilalom bevezetését a betegellátás zavartalansága, a fekvőbetegek, hozzátartozóik és az egészségügyi személyzet védelme tette szükségessé. Az országszerte elrendelt látogatási tilalom elrendelése megelőző, preventív jellegű lépés, amely a kórház korábbi gyakorlatából jól ismert, hiszen az influenzajárványok idején már találkozott hasonló intézkedésekkel a lakosság.

Amennyiben a beteg állapota lehetővé teszi, úgy elsődlegesen magával a beteggel kell telefonon keresztül kapcsolatot tartani a hozzátartozónak. Amennyiben a beteggel nem tudja felvenni a hozzátartozó a kapcsolatot, a kezelőorvos nyújt felvilágosítást, naponta 14:00 és 15:00 óra között. Információ csak annak a hozzátartoznak adható, akinek nevét, elérhetőségét (telefon) a beteg a felvételekor megadta, és a beteg kórlapjában rögzítésre került.

Továbbra is biztosított a kapcsolattartás joga, védőfelszerelés alkalmazása és a látogatónak a járvány- vagy veszélyhelyzeti szabályok ismerete mellett, az alábbi esetekben:

súlyos állapotú, végstádiumú betegek mellett tartózkodhat az általuk előzetesen megjelölt személy, ennek hiányában közeli hozzátartozójuk által megjelölt személy,

kiskorú beteg mellett egyik szülője, törvényes képviselője, illetve az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy tartózkodhat,

a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy (pl. az apa) a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el;

értelmi fogyatékossággal élő beteg esetén szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodhat.

A különösen méltányolandó esetekben kizárólag az adott osztály osztályvezető főorvosánál lehet kérvényezni a súlyos állapotú betegekre vonatkozó látogatási engedélyeket.

Amennyiben a szülő nő él a fentiekben meghatározott kapcsolattartás jogával („apás szülés”), úgy annak feltétele, hogy az apa vagy a szülő nő által megnevezett más felnőtt személy igazolhatóan egészséges állapotban legyen. Az ezzel kapcsolatosan eddig használt nyilatkozat kitöltése mellett szükséges a szülés napján a kórházban ingyenesen elvégzett, negatív eredményű antigén gyorsteszt. Tervezett szülésnél védettségi igazolványt, vagy ennek hiányában saját költségre elvégeztetett, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredményt is kérünk. A szülés napján ebben az esetben is szükséges az ingyenes antigén gyorsteszt kórházi elvégzése, melynek negatív eredménye mellett tudjuk az apát vagy a szülő nő által megnevezett felnőtt személyt a szülésre beengedni.

A látogatási tilalom a véradást sem érinti, a segíteni vágyók számára biztosított a véradás lehetősége.

A hozzátartozók a portaszolgálat segítségével juttathatnak el csomagokat a fekvőbeteg-osztályokra. 

A csomagleadás helye a Jósa András Oktatókórházban a kórház Czuczor Gergely utca felőli bejárata, mindennap 10 és 17 óra között. 

A kórház vezetése tisztelettel kéri a betegek, hozzátartozók türelmét, hiszen mindannyiunk közös érdekében hozták meg a látogatási tilalomról szóló döntést!