120 éves a Jósa András Oktatókórház

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház elődjében 120 éve, 1899-ben kezdődött a gyógyítás, 165 ágyon Erzsébet Közkórház néven. Ma már évente több millió járóbeteg fordul meg a szakrendeléseken, a fekvőbeteg szám a százezerhez közelít. Az alapítókra, a nagy elődökre jubileumi konferencián emlékeztek.

- A kórház hitvallása az elmúlt 120 év számos változása, átalakulása ellenére sem módosult: a beteg java a legfőbb törvény - fogalmazott dr. Adorján Gusztáv főigazgató a nyitó előadásában. - Az intézmény első 100 éve az alapok lerakásáról, az utóbbi 20 esztendő pedig a robbanásszerű fejlődésről szólt Nyíregyházán. A Jósa András Oktatókórház egy integrált intézmény, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház "vezérhajója" lett – hangsúlyozta az integrált intézmény vezetője.

- Százhúsz év elképesztően hosszú idő, a velünk élő történelem – kezdte születésnapi köszöntőjét dr. Csiki Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára történelmi visszatekintéssel a nagy elődöket emelte ki: Az alapokat a magyar egészségügy történetének két meghatározó alakja, Korányi Frigyes és Jósa András tették le, megvalósult az Erzsébet Közkórház, melynek igazgatója dr. Kállay Rudolf lett. Az elkötelezett hivatástudat eredményre vezetett, és a kórház mindig élen járt az új eljárások, fejlesztések terén – jelentette ki a helyettes államtitkár.

1951-ben dr. Eisert Árpád itt végezte el az első nyitott szívműtétet, 1963-ban Makláry Elek Nyíregyházán alakította meg az ország első aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát, 1982-ben pedig, dr. Pikó Károly vezetésével, az oktatókórházban jött létre hazánk első sürgősségi betegellátó osztálya. 2002-ben dr. Turcsányi István itt végezte el az első tetraplég műtétet is.

Dr. Francz Monika telephelyi orvosigazgató az előadásában bemutatta azt a páratlan fejlődést, amelynek során az egykori 165 ágyas Erzsébet Közkórházból a Jósa András Oktatókórház mára az ország egyik legnagyobb gyógyító intézménye lett. Ahol több mint 2000 ágyon, harmincnál több osztályon a lehető legkorszerűbb ellátást nyújtják a betegeknek. Számos szakterületen a legmagasabb progresszivitási szinten és színvonalon.

A jövő legfontosabb tervei közé az egynapos sebészeti ellátás bevezetése, a pszichiátriai ellátás fejlesztése, a Sebészeti Tömb és az SZTK épületének felújítása, a skill labor kialakítása, az új nővérszálló felépítése és az eszközpark folyamatos korszerűsítése, illetve a zöld és családbarát kórház feltételeinek megvalósítása tartozik - hangzott el a konferencián.

- A nyíregyházi kórház, nemcsak oktatókórházi profilja miatt, hanem kiemelkedő szakmaisága révén is nagyon népszerű a fiatal kollégák körében. Ezt igazolja, hogy jelenleg 140 rezidens orvos dolgozik a kórházban - hangsúlyozta dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a két intézmény eredményes együttműködését bemutató előadásában.

- Még ebben az évben 16 altatógép, 12 lélegeztetőgép és 291 betegágy érkezik az SZSZBMK tagkórházaiba. A Jósa András Oktatókórházban az egynapos sebészeti ellátás elindulásához 441 millió forint értékben érkeznek eszközök és műszerek, a skill laborhoz pedig 213 millió forintból már 366 eszközt szállítottak le. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő 120 év is a folyamatos szakmai, infrastrukturális fejlődésről, és a kiemelkedő eredményekről szóljon Nyíregyházán - hangsúlyozta a jubileumi konferencián dr. Gondos Miklós, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.