Nővérszállók felújítása a Fehérgyarmati Kórházban

A KEHOP-5.2.10-16-2017-00160 azonosító számú, "Pihenőházak épületenergetikai fejlesztése az SZSZBMK fehérgyarmati telephelyén" című projekt keretében sor kerülhetett a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő nővérszállóinak rendkívül időszerű felújítására.

A fejlesztések a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság által megítélt bruttó 126.295.048 Ft támogatási összegből valósulhattak meg.

A kivitelező Szép-Házak Silver Kft. jóvoltából az épületek elavult hőtechnikai adottságainak javítása és korszerűsítése valósult meg, amely a külső hőszigetelés és a külső nyílászárók cseréjét foglalta magába.

A 2018 augusztusában induló felújítási munkálatok, illetve épületenergetikai fejlesztések megfelelő infrastrukturális feltételeket teremtettek, így jelentős energiamegtakarítást eredményeznek az intézmény számára.

A három háztömbben összesen 24 lakás áll rendelkezésre, méretüket tekintve a minigarzontól a háromszobás lakásig. Az energiahatékonysági felújítás épületenként évi másfél millió forintos megtakarítást eredményez az intézmény és a lakók számára.

A szolgálati lakásokat a Fehérgyarmati Kórházzal egy időben, még 1963-ban adták át, az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt eddig nem nyílt lehetőség a felújításukra.

A szolgálati lakások szerepe a szakemberek helyben tartása miatt is jelentős, hiszen a távolabbi településekről, gyakran határon túlról érkező orvosok, szakdolgozók számára biztos pontot jelentenek munkahelyük közvetlen közelében.

A jövőben folytatódhat a szállók felújítása, hiszen egy másik projektnek köszönhetően a szolgálati lakások fűtésrendszerének korszerűsítése is megvalósulhat.